Amerikansk chili-con-carne

HUSK AT SÆTTE BØNNERNE I BLØD DAGEN FØR.
Denne opskrift er til en kæmpe portion chili. Jeg laver altid store portioner; man kan altid fryse chilien ned i passende portioner. Af denne opskrift bliver der 3-4 kg chili con carne.

Chili-con-carne

Lækker chili-con-carne

Opskriften er inspireret af “Chili con carne” fra “Alverdens gryderetter” (side 21) af Gunhild von der Recke, Asschenfeldt’s Køkkenbibliotek (ISBN 87-7365-608-9).

Hvis chilien er til hovedret er der nok til 4-6 personer, afhængig af tilbehør og menneskenes appetit!

Dette er en ret der med fordel kan laves “dagen før”, stilles et køligt sted, og så opvarmes en halv time før servering.

Ingredienser:

  • 600 g tørrede bønner (brune, hvide)
  • evt buillon
  • 2-5 laurbærblade
  • olivenolie
  • 1-2 løg
  • 1-2 porrer
  • 1 hvidløg (10-12 fed)
  • 1-2 peberfrugt
  • 500g hakket oksekød
  • 8-10 friske chilifrugter
  • 5-6 dåser flåede tomater
  • 1 spsk tørret oregano
  • 1-2 tsk karry, evt. karrypasta
  • salt
  • friskkværnet peber
  • paprika
  • cayennepeber
  • tabasco
  • knust, tørrede chili
  • vand

Bønnerne kan være brune eller hvide, eller en blanding. Bønnerne sættes i blød i rigeligt vand mindst 3-4 timer før de skal bruges, gerne sammen med laurbærblade, frisk chili/chiliflager og friskpresset hvidløg.

Vandet hældes fra de opblødte bønner. Dernæst sættes bønnerne til kogning med rigeligt vand (lad endelig laurbærblade og chili blive ved) og evt lidt buillon. Bønnerne skal koge ca. 1 time.
Bønnerne må ikke koge helt ud; der skal stadig være “bid” i (al dente).

Mens bønnerne koger, tilberedes chilien.

Løg hakkes fint, chilipebre renses og hakkes, peberfrugterne renses og skæres i tern.

Hvis årstiden tillader, kan man med fordel bruge porrer, som renses og skæres i skiver. Den øverste trediedel (den groveste) hakkes sammen med løgene.

En god portion olivenolie varmes i en stor gryde (min. 6 l). Halvdelen af de hakkede løg og porrer, og lidt hakkede chilipebre svitses i den varme olie sammen med karry (og/eller karrypasta) og peber.
Pas på med karryen; dette er ikke en karryret, men karryen giver en god smag.

Dernæst tilsættes kødet sammen med resten af de hakkede løg og porrer, lidt chili og 1-2 fed knust hvidløg. Det hele steges godt igennem til kødet er brunligt og “millionbøfsagtigt”.

Nu tilsættes flåede tomater (husk at fjerne toppe og gustne sager), oregano, salt, peber, paprika, cayennepeber, chilipeber og knust hvidløg i rigelige mængder. Dåserne fra de flåede tomater skylles efter med vand (ca. ½ dåse), som også hældes i (altså vandet, ikke dåserne).

Det hele står og simrer til bønnerne er klar.

Man kan godt smage på retten på dette tidspunkt, men det er ikke det rigtige tidspunkt at “smage til”, da smagen ændrer sig meget når bønnerne kommer i.

Vandet hældes fra bønnerne (og hældes ud !), hvorefter bønner og laurbærblade hældes over i chilien; det hele røres godt sammen. Peberfrugterne i tern kommes i nu.

Så tilsættes 1-2 dåser flåede tomater, afhængig af rettens konsistens. Retten må endelig ikke være for tør, da den derved kommer til at smage for meget af bønner.

Når retten har stået og småsimret yderligere ca. 10 minutter, kan man smage til.

Husk, dette er en chiliret, og den skal være stærk. Tilsæt tabasco, cayennepeber og evt. knuste tørrede chilipebre. Smag også til med salt.

Lad endelig chilien stå og småsimre i ½-1 time yderligere – men den må endelig ikke spilkoge.

10-15 minutter før retten skal serveres tilsættes resten af porrerne.

Chili con carne serveres med creme fraiche og frisk flutes. Server øl, vin eller mælk til.

4 tanker om "Amerikansk chili-con-carne"

  1. En ret man kan rejse med.

    I min familie har vi en tradition for at tage på ski ferie sammen. Da vi altid køre i bil til vores destination, er vi godt trætte når vi når frem. Derfor plejer jeg at lave 2 versioner af Chili-con-carne, en der er stærk og en der mild(vi har jo også børn med). Jeg laver typisk Chilien nogle dage før afrejse også fryser jeg den ned. Chilien kan så hurtig tøes op når vi er fremme ved skistedet og den nydes af alle, store som små. Jeg må blot konstaterer at det er en fantastisk opskrift!!

  2. aldrig vand og chili!!!!!!!!!!!

    Du foreslår at servere masser af vand til din chili – og hvis den er stærk, som den skal være, er det en rigtig dårlig idé.

    Det brændende stof i chili er nemlig fedtopløseligt, og vand forstærker kun virkningen. Hvis det skjal dulme, skal det være mælk eller yoghurt…..

    Og et godt tip fra Gartneri Toftegaard, som er danmarksmestre i chili – lad være med at hakke chilierne, men læg dem i retten og smag undervejs. Smagsstofferne bliver nemlig afgivet allerede ved 60 grader, og når retten brænder nok, kan man tage dem op igen.

Skriv et svar til Jesper Udby Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.