Makronkage

makronkage-ingredienser

Makronkage ingredienser

  • 125 g smør/margerine
  • 125 g sukker
  • 200 g mel
  • 2 æggeblommer (hviderne bruges senere)
  • 1 tsk bagepulver

Det hele æltes grundigt sammen, og fordeles i bunden af en springform.
Bemærk: dejen kan godt virke lidt tør (og håbløs) i starten. Bare ælt løs; før eller siden bliver dejen sammenhængende.

makronkage-3

Makronmassen hældes over

  • 2 piskede æggehvider
  • 200 g flormelis
  • 75-90 g rasp
  • 1 tsk mandelessens

Hviderne piskes (skal blive “hængende” i skålen).
Flormelis og mandelessens vendes forsigtigt i de piskede hvider.
Dernæst tilsættes rasp til massen er meget tyktflydende.

Makronmassen fordeles over dejen i springformen.

makronkage-4

Kage klar til ovnen


Det hele bages i ca. 45 minutter ved ca. 175 °C.

Kylling og pasta

Denne ret er faktisk Mettes fortjeneste. Jeg tror den opstod med inspiration i en lignende opskrift fra Danske Slagterier. Jeg har taget den under kærlig behandling og bruger nok lidt større mængder krydderier end Mette. Men retten er god, og børnevenlig 🙂

Kylling og pasta

Kylling og pasta


Ingredienser:

  • 500-600 g kyllingebryst
  • 250 g champignon
  • 1 stort løg (eller 2 små)
  • 2-3 fed hvidløg
  • olivenolie
  • 1-2 røde peberfrugter
  • 100 g salat, f.eks. rucula, mini romaine, salatmix eller lign.
  • ¼ l piskefløde
  • 400 g pasta
  • ½-1 dl soya eller tamari
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 spsk karry
  • 1 spsk oregano
  • friskkværnet peber
  • salt
  • saft fra en halv citron
  • evt. sesamfrø
  • evt. sambal oelek eller chuchum/chachaw

Læs resten

Kylling i rodfrugter

Bemærk: Denne ret bages i ovnen i en gryde med låg på. Man skal være i besiddelse af en passende gryde eller stegeso, hvor gryde, låg, håndtag osv. kan tåle temperaturer på 200°C. Vi bruger en Le Creuset Oval gryde 27cm hvor knoppen i låget er af metal.

Jeg er faktisk ikke vild med kylling… Men denne opskrift, inspireret af “Kylling i Stegeso” og brug af gode økologiske kvalitetsråvarer, giver en fantastisk og lidt anderledes kyllingeoplevelse!

Kylling og rodfrugter

Kylling og rodfrugter

Ingredienser:

  • en hel kylling (helst stor >2kg)
  • 4-6 kartofler
  • 3-4 gulerødder
  • 2-3 løg
  • 1 kvart knoldselleri
  • frisk fennikel
  • evt. jordskokker
  • evt. pastinak el. persillerod
  • 6-8 fed hvidløg
  • 1 kvist rosmarin
  • frisk timian
  • smør
  • hvidvin
  • olivenolie
  • friskkværnet peber
  • salt

Læs resten

Spaghetti med kødsovs

Vi spiser spaghetti med kødsovs stort set hver søndag… Vi laver altid kød og sovs hver for sig; nogen gange blander vi det sammen og serverer som kødsovs, andre gange som millonbøf og tomatsovs.

Tomatsovs

Spaghetti med kødsovs

Spaghetti med kødsovs

Ingredienser:

  • 1-2 løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • olivenolie
  • karry
  • friskkværnet peber
  • 2 dåser flåede tomater el. 1 glas (720ml) tomatpure
  • oregano
  • salt
  • evt. chili el. chilipulver
  • evt. rød peberfrugt (variant)
  • evt. fløde

Læs resten

Indisk lammecurry

Dette er bare en helt vildt lækker ret – hvis man er til stærk mad og karry. Den er noget fed i det, så det er ikke hverdagskost. Til 6-8 personer.

Lammecurry

Indisk lammecurry

Ingredienser:

  • 4 spsk olie
  • 2 store løg i skiver
  • 4 laurbærblade
  • 2 stk hel kanel
  • 16 sorte peberkorn
  • 8 små og 4 store hele kardemomme

— 1 —

  • 1 kg lammekød i tern
  • 8-10 fed knust hvidløg
  • 30 g frisk revet ingefær
  • 2 chili
  • 1 tsk gurkemeje
  • 3 tsk stødt spidskommen
  • 3 tsk stødt koriander
  • salt

— 2 —

  • 4 dl yoghurt naturel
  • 8 dl kokosmælk
  • frisk hakket koriander til pynt

Læs resten

Hindbærlagkage

Dette er Udby klanens favoritlagkage!
Der er tale om en meget lækker og velsmagende lagkage. Den er samtidig meget nem at lave, så den er en sikker gæst ved kaffebordet når noget skal fejres hos Udby’erne.

Hindbærlagkage

Lagkage med lys

Ingredienser:

  • 3 lagkagebunde
  • madeira, sherry eller saftevand
  • ½l piskefløde
  • 300g frosne hindbær
  • ca. 100g makroner
  • 1-2 spsk sukker
  • “krymmel” til pynt

Læs resten

Amerikansk chili-con-carne

HUSK AT SÆTTE BØNNERNE I BLØD DAGEN FØR.
Denne opskrift er til en kæmpe portion chili. Jeg laver altid store portioner; man kan altid fryse chilien ned i passende portioner. Af denne opskrift bliver der 3-4 kg chili con carne.

Chili-con-carne

Lækker chili-con-carne

Opskriften er inspireret af “Chili con carne” fra “Alverdens gryderetter” (side 21) af Gunhild von der Recke, Asschenfeldt’s Køkkenbibliotek (ISBN 87-7365-608-9).

Hvis chilien er til hovedret er der nok til 4-6 personer, afhængig af tilbehør og menneskenes appetit!

Dette er en ret der med fordel kan laves “dagen før”, stilles et køligt sted, og så opvarmes en halv time før servering.
Læs resten

Luksus ris à l’amande

Super lækker, let og luftig ris à l’amande til 12-14 personer. Serveres sammen med lun kirsebærsovs. Jeg laver den altid over 2 dage: koger grøden lillejuleaften og gør den færdig den efterfølgende dag

Ingredienser:

  • 125g grødris
  • 1l mælk
  • lidt smør
  • 1 stang vanille
  • salt
  • 300g mandler
  • 2-3 spsk sukker
  • 2-3 spsk madeira eller tør sherry
  • 7½dl piskefløde

Læs resten

Grydesteg

Denne ret giver lækkert mørt mørkt kød og god sovs til 4-5 personer, afhængig af stegens størrelse. Beregn ca. 200g kød pr næse da den skrumper noget ind. Det er en nem ret som dog kræver den del tid; beregn 2-3 timer.

Grydesteg

Lækker grydesteg

Ingredienser:

  • okseklump, bov eller lign., 800g – 1kg
  • 20-30g smør
  • 8-10 fed hvidløg
  • 1 tsk karry
  • friskkværnet peber
  • evt. paprika
  • 1 porre
  • 1-2 gulerødder
  • 1 kvist rosmarin
  • evt. 1 chili
  • evt. frisk timian
  • 2dl rødvin

Til sovsen desuden:

  • mel til jævning
  • blåskimmelost
  • fløde
  • salt

Tilbehør: kogte kartofler, pommes frites eller lign., grøn salat.
Læs resten