Bouillonterninger

Med en bouillonterning i saucen, suppen eller gryderetten svinger du smagen helt op, hvor fuglene synger. Find den variant, der passer til din middagsret – og mærk hvor godt det smager. (Citat: Knorr)

Udbyklanens traditionsrige juleaften blev i 2011 afholdt hos “Olderne”. Jeg tiltuskede mig det ærefulde hverv at tilberede saucen og udgangspunktet var godt: masser af suppe fra både ande- og flæskesteg. Og endda en fond af løg og ande-indmad og andet godt.

Men, af en eller anden grund ville det bare ikke smage! Jeg havde prøvet mange ting og alligevel var smagen der bare ikke rigtigt. Der manglede noget og der var også en forkert bismag.

Først da vi fik lidt mørkt (…) fra bradepanden med den ekstra andebryststeg, lykkedes det og saucen blev fantastisk.

Midt i forløbet siger min Mor-Agnes velmenende: “Skal vi ikke komme en bouillonterning i?”, og det fløj ud af mig: “NEJ! Det skal vi I HVERT FALD IKKE!!” og så blev der grinet. Og når jeg af og til assisterer i køkkenet hos De Gamle bliver jeg drillet med det med bouillonterningerne…

For nogle år siden kunne jeg selv stort set ikke lave en sovs, suppe eller sammenkogt ret, uden der var bouillonterninger i. Det var ligesom en nødvendighed for overhovedet at få tingene til at smage!

Så en dag besluttede jeg mig for, at bouillonterninger grundlæggende er syntetisk fond i pulverform, mast i terningform og pakket pænt ind. Og jeg besluttede mig også til at jeg ville prøve fremover at lave mad uden bouillonterninger.

Det har så den afledte konsekvens, at visse retter ikke bliver lavet så tit. For eksempel kan det være svært at bruge en halv liter hønsebouillon til en sur-sød-sovs, hvis man ikke lige har noget i fryseren. Og selv om jeg nyder at koge store portioner suppe af og til, så har vi ikke plads i fryseren til at have flere liter fond af forskellig art liggende…

Men bortset fra det, så går det efterhånden meget godt. Og specielt når man laver sauce, så skal der altså ikke bouillonterninger i. Hvis man i øvrigt har et godt udgangspunkt med gode ingredienser, så svarer det lidt til at dæmpe den røgede smag i en god Islay Single Malt med Jolly Cola.

Misforstå mig ikke – jeg fordømmer ikke brugen af bouillonterninger. Blot tænker jeg: er der noget i de der terninger vi ikke kan lave bedre selv?

Knorr oksebouillon: Salt, vegetabilsk fedtstof, smagsforstærkere (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat), gærekstrakt, oksekødekstrakt, aroma (med bla. løg), ekstra jomfruolivenolie, maltodextrin, farvestof E150c, gulerodsekstrakt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.