Grydesteg

Denne ret giver lækkert mørt mørkt kød og god sovs til 4-5 personer, afhængig af stegens størrelse. Beregn ca. 200g kød pr næse da den skrumper noget ind. Det er en nem ret som dog kræver den del tid; beregn 2-3 timer.

Grydesteg

Lækker grydesteg

Ingredienser:

  • okseklump, bov eller lign., 800g – 1kg
  • 20-30g smør
  • 8-10 fed hvidløg
  • 1 tsk karry
  • friskkværnet peber
  • evt. paprika
  • 1 porre
  • 1-2 gulerødder
  • 1 kvist rosmarin
  • evt. 1 chili
  • evt. frisk timian
  • 2dl rødvin

Til sovsen desuden:

  • mel til jævning
  • blåskimmelost
  • fløde
  • salt

Tilbehør: kogte kartofler, pommes frites eller lign., grøn salat.

Smelt en stor klat smør i en tykbundet gryde sammen med 1-2 fed friskpresset hvidløg. Tilsæt peber og karry. Når smørret er bruset af, lægges stegen i. Stegen brunes 3-5 minutter på hver side ved forholdsvis høj varme; der drysses rigelige mængder presset hvidløg, peber og evt. paprika over.
Tilsæt mere smør hvis bunden er ved at brænde tør. Fisk presset hvidløg op hvis det bliver sort – for meget brændt hvidløg gør sovsen bitter (og det er vist heller ikke sundt).

Mens stegen bruner skæres porre og gulerødder i skiver på 1-2cm tykkelse.

Når stegen er brunet “hele vejen rundt”, skrues ned på simreblus, der tilsættes rødvin, porrer, gulerødder, krydderurter og evt. chili. Låget lægges på og det hele simrer 1½-2 timer afhængig af stegens størrelse. Stegen vendes ca. hvert kvarter.

Når stegen er færdig tages den op og pakkes i stanniol, mens sovsen tilberedes.

Sovsen:
Chili tages op, der tilsættes mere væde, gerne f.eks. kartoffelvand og vin og en god klump blåskimmelost. Gulerødderne moses ud med en gaffel, hvis de ikke allerede er helt udkogte.

Der skrues op så suppen kan koge lidt ind. Imens rystes en meljævning af 1-2 spsk mel og koldt vand.

Der skrues helt ned for suppen så den stopper med at koge. Den smages til med salt og evt. peber. Jævningen hældes i under omrøring til sovsen har en passende konsistens. Der skrues lidt op igen så sovsen begynder at koge – under omrøring. Der tilsættes fløde og evt. lidt mere salt. Sovsen småkoger videre til den har en god konsistens. Det kan være nødvendigt at jævne den lidt mere. Er den for tyk tilsættes mere væske.

Stegen pakkes ud af stanniolen og skæres ud – saft herfra røres i sovsen.

Serveres med lækkert tilbehør – velbekomme 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.