Kirsebærsauce – 2024

Den oprindelige opskrift på kirsebærsovs fra 2018 baserer sig på henkogte kirsebær som den gang var til at købe i almindelige supermarkeder og fungerede fint i stedet for at bruge hele frosne kirsebær. Noget er sket for de sidste par år har heller ikke henkogte kirsebær af passende kvalitet været at finde i butikkerne, så plan-B…

Den oprindelige opskrift var en mulighed for at lave en sauce som “de proffessionelle” uden at have adgang til de rigtige ingredienser. Men nu hvor det åbenbart også er svært går vi et skridt tilbage og accepterer tilstanden og tager et smut i Inco… Det kan man når man har et CVR nummer og når man køber 2½kg kan man dele med andre som ikke er helt så heldige… I år(2024) har der så åbenbart været tryk på, for de har været udsolgt i flere perioder hen over december og først 16/12 lykkedes det 🙂

Denne opskrift rækker rigeligt til ris à l’amande til 8-10 pax. Den er inspireret af den oprindelige opskrift og af Valdemarso1 som altid leverer gode grundopskrifter 😉

Start gerne flere dage/ugen før, senest dagen før!

Ingredienser

  • 400g hele frosne kirsebær
  • 4spsk (ca 100g) sukker
  • 1 stang kanel
  • 1 kapsel kardemomme
  • 2 stjerner stjerneanis
  • 1dl mørk portvin med sødme
  • 1dl kirsebærvin
  • 1dl vand
  • 2 økologiske appelsiner2

Sukker, krydderier og væske (vand/vin) og saften fra én appelsin (ca 1dl) hældes i en gryde og varmes ved middel varme til sukkeret er opløst.

Den anden appelsin skylles grundigt og skæres i både (8 stk). Appelsin (med skræl) og kirsebær tilsættes den varme sauce og det opvarmes forsigtigt til kogning.

Der skrues ned og det småsimrer 2-2½ timer (det må under ingen omstændigheder koge, det ødelægger smagen og strukturen på bærrene).

Stjerneanis, kardemomme, kanel og appelsinrester fiskes op og kirsebær og sauce hældes på et skoldet glas. Det kan sagtens holde flere uger på køl sådan.

På dagen

Sauce med kirsebær hældes i en gryde og varmes forsigtigt op. Der kan smages til med sukker og jævnes eventuelt med lidt majsstivelse. Til voksne (🎅) kan man spæde op med en smule whisky, cognac eller tilsvarende umiddelbart før servering.

Velbekomme! 🎄🎅❤️

  1. Valdemarsro kirsebærsauce ↩︎
  2. Når vi bruger citrusfrugter med skræl skal de være økologiske da “konventionelle” med stor sikkerhed har mange og ofte forbudte giftstoffer på skrællen… “I pesticidkontrollen fra 2023 fandt DTU sprøjtemiddelrester i 50 ud af 50 undersøgte ikke-økologiske…” ↩︎

En tanke om "Kirsebærsauce – 2024"

  1. Pingback: Ris à l’amande – 2024 | Jesper Udbys madskriverier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.