Spidskålssalat

En genial ”salat” som smager fantastisk og nydes af hele familien.

  • Spidskål
  • 1 Appelsin
  • Salatmix (f.eks. ristede og saltede peanuts og græskarkerner)
  • Rosiner
  • 2 spsk Valnøddeolie

Spidskål snittes fint. Appelsinen skæres i både og kødet tages fri af skrællen. Appelsinkødet skæres i skiver og blandes sammen med spidskål, salatmix, rosiner og valnøddeolie. Det hele vendes godt og står lidt inden det serveres.

Velbekomme!

Kylling i karry (Rijstaffel)

Nedenstående giver 7 til 9 portioner. En rigtig børnevenlig ret!

Ingredienser:

  • 25g smør
  • 500g kylling i tern (f.eks. bryst eller filet)
  • 1 æble i små tern
  • 1-2 løg, hakket
  • 2-3 gulerødder i tynde strimler/stave
  • 1 porre
  • 1 chili
  • 2-3spsk karry, mild
  • 2 laurbærblade
  • friskkværnet peber
  • 1spsk salt
  • 2dl græsk yoghurt 10% eller creme fraiche
  • 2ds kokosmælk
  • 3tsk gurkemeje
  • 100g champignon i kvarte
  • ½dl piskefløde
  • Evt. lidt olie

Læs resten

Farmors leverpostej

Nedenstående opskrift giver 3 stk (4,5 dl) lækre leverpostej, hjemmelavet som Farmor laver den!

Ingredienser

  • 20 g smør
  • 1 spsk hvedemel
  • 4 dl mælk
  • 500 g hakket lever/flæsk (30-40% flæsk/60-70% lever)
  • 1 stort revet løg
  • 1 spsk salt
  • friskkværnet peber
  • 2 spsk merian
  • ½ tsk timian
  • ½ tsk rosmarin
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 1 æg

Lav en opbagning af smør, mel og mælk og lade den koge igennem. Rør hakket lever og flæsk, revet løg og krydderier i og varm det igennem. Rør til sidst ægget i og hæld postejen i forme.

Bag leverpostejen i vandbad i ovnen ved 200 °C i ca. 1 time.

leverpostej

Leverpostej


Velbekomme!

Bouillonterninger

Med en bouillonterning i saucen, suppen eller gryderetten svinger du smagen helt op, hvor fuglene synger. Find den variant, der passer til din middagsret – og mærk hvor godt det smager. (Citat: Knorr)

Udbyklanens traditionsrige juleaften blev i 2011 afholdt hos “Olderne”. Jeg tiltuskede mig det ærefulde hverv at tilberede saucen og udgangspunktet var godt: masser af suppe fra både ande- og flæskesteg. Og endda en fond af løg og ande-indmad og andet godt.

Men, af en eller anden grund ville det bare ikke smage! Jeg havde prøvet mange ting og alligevel var smagen der bare ikke rigtigt. Der manglede noget og der var også en forkert bismag.

Først da vi fik lidt mørkt (…) fra bradepanden med den ekstra andebryststeg, lykkedes det og saucen blev fantastisk.

Midt i forløbet siger min Mor-Agnes velmenende: “Skal vi ikke komme en bouillonterning i?”, og det fløj ud af mig: “NEJ! Det skal vi I HVERT FALD IKKE!!” og så blev der grinet. Og når jeg af og til assisterer i køkkenet hos De Gamle bliver jeg drillet med det med bouillonterningerne…
Læs resten

Pizza

Pizza med skinke

Pizza med skinke


Pizza er nem mad. Bruger man færdig pizzadej fra supermarkedet kan man have aftensmaden klar på en halv time. Denne opskrift er nu til en anden version, hvor der bruges rug- og grahamsmel i pizzadejen. Det giver en sundere pizza der giver en god mæthedsfornemmelse. Men det tager også længere tid…

Opskriften giver 2 store pizzaer; rigeligt til 3 børn og 2 voksne – del med 2 hvis der kun skal bruges en enkelt god pizza.
Læs resten

Makronkage

makronkage-ingredienser

Makronkage ingredienser

  • 125 g smør/margerine
  • 125 g sukker
  • 200 g mel
  • 2 æggeblommer (hviderne bruges senere)
  • 1 tsk bagepulver

Det hele æltes grundigt sammen, og fordeles i bunden af en springform.
Bemærk: dejen kan godt virke lidt tør (og håbløs) i starten. Bare ælt løs; før eller siden bliver dejen sammenhængende.

makronkage-3

Makronmassen hældes over

  • 2 piskede æggehvider
  • 200 g flormelis
  • 75-90 g rasp
  • 1 tsk mandelessens

Hviderne piskes (skal blive “hængende” i skålen).
Flormelis og mandelessens vendes forsigtigt i de piskede hvider.
Dernæst tilsættes rasp til massen er meget tyktflydende.

Makronmassen fordeles over dejen i springformen.

makronkage-4

Kage klar til ovnen


Det hele bages i ca. 45 minutter ved ca. 175 °C.

Kylling og pasta

Denne ret er faktisk Mettes fortjeneste. Jeg tror den opstod med inspiration i en lignende opskrift fra Danske Slagterier. Jeg har taget den under kærlig behandling og bruger nok lidt større mængder krydderier end Mette. Men retten er god, og børnevenlig 🙂

Kylling og pasta

Kylling og pasta


Ingredienser:

  • 500-600 g kyllingebryst
  • 250 g champignon
  • 1 stort løg (eller 2 små)
  • 2-3 fed hvidløg
  • olivenolie
  • 1-2 røde peberfrugter
  • 100 g salat, f.eks. rucula, mini romaine, salatmix eller lign.
  • ¼ l piskefløde
  • 400 g pasta
  • ½-1 dl soya eller tamari
  • 1 spsk spidskommen
  • 1 spsk karry
  • 1 spsk oregano
  • friskkværnet peber
  • salt
  • saft fra en halv citron
  • evt. sesamfrø
  • evt. sambal oelek eller chuchum/chachaw

Læs resten

Kylling i rodfrugter

Bemærk: Denne ret bages i ovnen i en gryde med låg på. Man skal være i besiddelse af en passende gryde eller stegeso, hvor gryde, låg, håndtag osv. kan tåle temperaturer på 200°C. Vi bruger en Le Creuset Oval gryde 27cm hvor knoppen i låget er af metal.

Jeg er faktisk ikke vild med kylling… Men denne opskrift, inspireret af “Kylling i Stegeso” og brug af gode økologiske kvalitetsråvarer, giver en fantastisk og lidt anderledes kyllingeoplevelse!

Kylling og rodfrugter

Kylling og rodfrugter

Ingredienser:

  • en hel kylling (helst stor >2kg)
  • 4-6 kartofler
  • 3-4 gulerødder
  • 2-3 løg
  • 1 kvart knoldselleri
  • frisk fennikel
  • evt. jordskokker
  • evt. pastinak el. persillerod
  • 6-8 fed hvidløg
  • 1 kvist rosmarin
  • frisk timian
  • smør
  • hvidvin
  • olivenolie
  • friskkværnet peber
  • salt

Læs resten

Spaghetti med kødsovs

Vi spiser spaghetti med kødsovs stort set hver søndag… Vi laver altid kød og sovs hver for sig; nogen gange blander vi det sammen og serverer som kødsovs, andre gange som millonbøf og tomatsovs.

Tomatsovs

Spaghetti med kødsovs

Spaghetti med kødsovs

Ingredienser:

  • 1-2 løg
  • 2-3 fed hvidløg
  • olivenolie
  • karry
  • friskkværnet peber
  • 2 dåser flåede tomater el. 1 glas (720ml) tomatpure
  • oregano
  • salt
  • evt. chili el. chilipulver
  • evt. rød peberfrugt (variant)
  • evt. fløde

Læs resten

Indisk lammecurry

Dette er bare en helt vildt lækker ret – hvis man er til stærk mad og karry. Den er noget fed i det, så det er ikke hverdagskost. Til 6-8 personer.

Lammecurry

Indisk lammecurry

Ingredienser:

  • 4 spsk olie
  • 2 store løg i skiver
  • 4 laurbærblade
  • 2 stk hel kanel
  • 16 sorte peberkorn
  • 8 små og 4 store hele kardemomme

— 1 —

  • 1 kg lammekød i tern
  • 8-10 fed knust hvidløg
  • 30 g frisk revet ingefær
  • 2 chili
  • 1 tsk gurkemeje
  • 3 tsk stødt spidskommen
  • 3 tsk stødt koriander
  • salt

— 2 —

  • 4 dl yoghurt naturel
  • 8 dl kokosmælk
  • frisk hakket koriander til pynt

Læs resten